سازمان بهزیستی در تلاش است خدمات توانبخشی و توانمندسازی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم در مراکز غیر دولتی را با استاندارهای بینالمللی هماهنگ کند.
در آخرین نمونه از این دست تلاشها، عملکرد و خدمات یک مرکز آموزش و توانبخشی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم در نیشابور، هفتهی گذشته و به مناسبت هفتهی کودک، با حضور کارشناس مسؤول مراکز توانبخشی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم در سازمان بهزیستی کشور، از سوی مشاور تحقیقاتی دانشگاه آلستر ایرلند مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر علی صمدی به عنوان عضو پژوهشکدهی سلامت و پرستاری دانشگاه آلستر و مشاور تحقیقاتی این دانشگاه، مشاور علمی طرح غربالگری اختلالات طیف اوتیسم در ایران است.
این پژوهشگر تا کنون 75 تحقیق در زمینهی سلامت روانی کودکان را رهبری کرده یا در تیم تحقیقاتی عضویت داشته است.
اوتیسم، نام طیفی از اختلالات رشدی کودکان است که در سالهای اخیر، توجه بسیاری از اندیشمندان حوزههای سلامت روانی کودکان در سراسر جهان را به خود جلب کرده است.
بر اساس آخرین یافتههای محققین در امریکا، شیوع اختلالات طیف اوتیسم به شکل نگرانکنندهای در حال افزایش است که برخی نظریهپردازان، علت آن را پیشرفت ابزارهای تشخیصی و توجه نهادهای بهداشتی به این موضوع دانستهاند.
علل بروز اوتیسم هنوز ناشناخته است اما برخی دانشمندان دلایل ژنتیکی و محیطی را توأما در بروز این اختلالات مؤثر میدانند.
دکتر صمدی که برنامهی پایش فنی خدمات توانبخشی و توانمندسازی کودکان و بزرگسالان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم را بر اساس برنامهی استانداردسازی بینالمللی این خدمات، در ایران تدوین کرده، خدمات ارائه شده توسط مؤسسهی باران مهر نیشابور را بر مبنای این برنامه، مورد بررسی و پایش فنی قرار داده است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر رضوی از نزدیک شدن 40 درصدی خدمات مرکز باران مهر نیشابور به استانداردهای بینالمللی خبر داد و گفت: این مرکز در دو بخش پروندهگیری و حمایتهای بستری، باید بهبود بیشتری در خدمات ارائه شده داشته باشد تا بتواند سطح بالاتری از استانداردها را کسب کند و بر اساس برنامهی تدوین شده، دو ماه دیگر فرصت دارد که این فرایند را بهبود بخشد و بار دیگر مورد پایش قرار خواهد گرفت.
به گفتهی این پژوهشگر اوتیسم، باران مهر اولین مرکز خدمات توانبخشی اوتیسم در کشور است که در فهرست پایش فنی خدمات قرار گرفته و توانسته است تا این اندازه پیشرفت فنی داشته باشد.
دکتر صمدی خاطر نشان کرد: مراکز دیگری در سطح کشور نیز هستند که تقاضای بررسی و پایش فنی خدمات خود را دادهاند که در فرصتهای آتی، فعالیتهای این مراکز نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
وی در پاسخ به این سؤال که در سطح جهان، کدام مراکز توانبخشی توانستهاند این استانداردها را به طور کامل اجرایی کنند گفت: در کل جهان، دو مؤسسهی غیر دولتی در انگلستان، تنها مراکزی هستند که استاندارهای تدوین شدهی بینالمللی را به طور کامل اجرایی کردهاند..
وی یادآور شد: این استانداردها توسط سازمان بهداشت جهانی مورد تأیید واقع شده و در کشورهای مختلف، ملاک عمل مراکز خدمات توانبخشی اوتیسم قرار گرفته است.
کارشناس مسؤول مراکز توانبخشی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم سازمان بهزیستی نیز در خصوص برنامهی این سازمان برای استانداردسازی خدمات مراکز غیر دولتی آموزش و توانبخشی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم در گفتگو با مهر رضوی گفت: سازمان بهزیستی از چند سال قبل این برنامه را پیگیری کرده و با متخصصین این رشته در دانشگاههای کشور رایزنی داشته است.
دکتر فرزانه غنیمی افزود: بر اساس گزارشهایی که بهزیستی استانها به سازمان بهزیستی کشور ارائه دادهاند و پایش کارشناسان اوتیسم استانها، مرکز باران مهر نیشابور به عنوان اولین مرکز غیر دولتی این گروه از خدمات، برای پایش فنی خدمات توانبخشی و توانمندسازی کودکان اوتیسم و خانوادههای آنان انتخاب و در مهرماه و همزمان با هفتهی ملی کودک، مورد ارزیابی علمی قرار گرفت.
وی خاطر نشان کرد: با اینکه مرکز باران مهر نیشابور، از نظر فضای فیزیکی در شرایط عادی بود اما مناسبسازی محیطی، آموزش مربیان، وجود تجهیزات علمی و آموزش و همراهی با خانوادههای کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم، از ملاکهایی بود که در این مرکز مورد تأیید قرار گرفت.
وی با بیان اینکه ملاک اصلی سازمان بهزیستی در عملکرد این مراکز، سطح و محتوای خدمات توانبخشی و توانمندسازی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم و خانوادههایشان میباشد تصریح کرد: برخی مراکز در کشور هستند که ساختمانها و فضای فیزیکی بسیار عالی دارند اما سطح خدمات توانبخشی در آنها فاصلهی زیادی با استاندارهای کیفی دارد.
وی ابراز امیدواری کرد که انتشار نتایج پایش فنی خدمات این مرکز، باعث تشویق و بالابردن کیفیت خدمات در سایر مراکز توانبخشی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم قرار گیرد.
خانه » دسته بندی نشده » اولین پایش فنی استانداردسازی خدمات توانبخشی اوتیسم کشور در مرکز «باران مهر» نیشابور
محتوا پیشنهادی
نقايص دسترسپذيري ثبت اسناد نيشابور برطرف ميشود
در اجراي مصوبه جلسه ستاد مناسبسازي شهرستان نيشابور، نمايندگان كميته فني اين ستاد از وضعيت دسترسپذيري ثبت اسناد اين شهرستان بازديد كردند.